poniedziałek, 21 listopada 2022
niedziela, 22 maja 2022
Chleb żytnio-pszenny
Rozczyn-kostka drożdży pół szkl,ciepłej wody,2 łyżki cukru.
Jak wyrośnie dodajemy pół kilo mąki żytniej,pół kilo mąki zwykłej,
łyżkę soli, i resztę ciepłej wody ( z rozczynem razem to litr ciepłej wody)
mieszamy chwilę. odstawiamy do rośnięcia
pieczemy w nagrzanym piekarniku 180stopni
około 45min-50min (można dodać nasiona,jak kto woli)
:)
Biszkopt z mascarpone,truskawkami,galaretką
Biszkopt (mój biszkopt jest na wielu u mnie przepisach
zawsze ten sam :) )
nasączony jest winem truskawkowym.
krem
zimną śmietanę 30% -330ml. ubijamy pod koniec 10dag
cukru pudru,jak się ubije dodajemy mascarpone 2 opakowania
po 250gr,
truskawki,3 galaretki -3 i pół szkl wody
biszkopt, nasączenie,krem biszkopt,krem,truskawki,galaretka
:)
sobota, 1 stycznia 2022
Biszkopt z kremem chałwowym,dżemem z czarnej porzeczki oraz bezą
Biszkopt
6 białek 1 szkl cukru-ubić pianę,
dodać żółtka,1 budyń waniliowy,4łyżki oleju 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
1 szkl mąki przesianej.Upiec biszkopt 160stopni około 30min ,wystudzić przekroić na pół,
Krem
pół litra mleka zagotować z 4 łyżkami cukru ,do gotującego mleka wlać 300ml mleka wymieszanego z 2 bydyniami i 2 żółtka mieszając zagotować wystudzić.
kostkę kasi zmiksować dodając wystudzony budyń oraz pokruszoną chałwę około 250gr.
Ja dałam chałwę królewską z orzechami,
Beza-4 białka ubić z 1 szkl cukru i 2łyżkami mąki ziemiaczanej upiec przy lekko odchylonymi drzwiami z piekarnika 140stopni około 1 godziny (zależy od piekarnika, a piekarnik powinien byc nagrzany 160stopni)
dżem- z czarnej porzeczki,
bezę dałam na drugi dzień na ciasto (może stać w kuchni nawet całą noc )
przełożenie
biszkopt nasączony wodą z cytryną
dżem
krem
biszkopt nasączony
krem
dżem
beza,
ciasto chałwowe jest przepyszne
:)
niedziela, 26 grudnia 2021
środa, 29 września 2021
Tarta ala Pizza
Boki ciasta zlepiamy z serem , całe ciasto smarujemy
sosem pomidorowym, dodajemy przyprawę do pizzy,majeranek.
usmażone pieczarki z cebulą,porą oraz czosnkiem dajemy na ciasto
i dodatki kukurydza,paprykę pokrojoną ,ser żółty pieczemy na złoty kolor.
(ciasto na tartę było gotowe ze sklepu)
to jest tak na typową zachciankę szybko i smaczne :)
niedziela, 5 września 2021
Mini torcik orzechowy z kroplami syropu klonowego oraz dodatkiem konfitury z malin
biszkopt 6 białek zmiksować z 1 szkl, cukru następnie dodać białka 1 łyżeczkę proszku do pieczenia
1 budyń 1 przesianą szkl. mąki upiec 180stopni około 30 min
orzechy ugotować z mlekiem i cukrem ( orzechy ja dałam 1 szkl.
mleka 2 szkl cukru pół szkl.
3 łyżki syropu klonowego
w pół szkl mleka mieszamy budyń wlewamy do gotującego się mleka z orzechami
ugotowany budyń studzimy.
1kostkę margaryny miksujemy dodajemy ugotowany budyń .
biszkopt kroimy na 2 blaty
skraplamy je sokiem z wodą na pierwszy blat kładziemy konfiturę z malin
na to biszkopt krem orzechowy przykrywamy na wierzch krem i na boki tortu,
W rondelku czekolada cukier puder 5dag margaryny śmietana 18% rozpuszczamy polewamy tort
:)
Warkocz klonowy
MÓJ pierwszy warkocz klonowy,dotychczas kupowałam.
ostatnio szukałam przepisu,znalazłam pozmieniałam odrobinę ale w smaku jest taki jaki powinien być,:) ale jest pyszny :)
Składniki
ciasto francuskie
orzechy nerkowca (ja dałam orzechy włoskie)
syrop klonowy -około 150mil. (dałam 100ml)
woda mineralna-100 ml.
cukier 2 łyżki
budyń-2 łyżki (suchy budyń)
mąka ziemiaczana -2 łyżeczki
żółtko
mieszamy syrop klonowy z budyniem oraz nąką zieiacaną wlewamy do gotującejśroda, 25 sierpnia 2021
Marokańskie bułeczki
pół kostki drożdży mieszamy z mlekiem ciepłym 3 łyżki,łyżeczką cukru 150gram kefiru pół kilo mąki 10dag margaryny mieszamy odstawiamy
Robimy krążki nakładamy farsz plaster żółtego sera smażymy bez tłuszczu na patelni z obu stron to wszystko :)
niedziela, 2 maja 2021
Sernik gotowany na biszkoptach z bananami oraz galaretką
2 paczki biszkoptów
wiaderko sera,i margaryna kasia,1szkl cukru,3 budynie śmietankowe,4 jajka.200ml mleka,
2 galaretki .Mało składników a duża blacha
kostkę kasi ze szkl.cukru rozpuszczamy w garnku,(nie gotować)
dodajemy jajka,ser, gotujemy ciągle mieszając do gotującego sera wlewamy budynie wymieszane z mlekiem do zagotowania na małym ogniu mieszamy cały czas .
Zdejmujemy wylewamy gorące na blachę biszkoptów połowę,nato następne biszkopty i resztę sera
układamy owoce jak wystygnie galaretkę,
i do lodówki -następny dzień jest gotowe :)
niedziela, 18 kwietnia 2021
Truskawkowiec z kremem limonkowym,oraz z karpatkowym
Biszkopt standardowo
przełożenie biszkoptu- krem limonkowy kupiony zmiksowany z 400ml,smietaną 30 procent
plus galaretką malinową pokrojoną w kostkę i pokrojone truskawki.
Wierzch biszkoptu krem karpatkowy ,truskawki,galaretki truskawkowe
-- :) -----
czwartek, 15 kwietnia 2021
Biszkopt z bitą śmietaną,kremem karpatkowym.truskawkami oraz galaretką
Biszkopt -6jajek,1szkl mąki i cukru
łyżeczka proszku, 4łyżki oleju
1 budyń
białka ubijamy z cukrem dodajemy żółtka olej
na koniec budyń mąka proszek
35min 180stopni
2 śmietany 36% po 200ml zmiksowac na koniec truskawek parę do
smaku i cukier do śmietany przełożyć biszkopt,
na wierzch biszkoptu krem karpatkowy truskawki i galaretka
:)